Τελευταία Νέα
Gun Room

«Επιθετικό πιστόλι» P-10C PORTED COA, συνεργασία CZ και Aimpoint

«Επιθετικό πιστόλι» P-10C PORTED COA, συνεργασία CZ και Aimpoint
Την τελευταία δεκαετία η εξέλιξη της τεχνολογίας επέτρεψε τη δημιουργία μικρότερων, ελαφρότερων «επιθετικών πιστολιών» με μεγαλύτερες δυνατότητες
H οικογένεια πιστολιών CZ P-10 έχει εξελιχθεί σε μια από τις πλέον επιτυχημένες της εποχής μας με ευρεία αποδοχή στην πολιτική και στρατιωτική αγορά.
Πριν λίγους μήνες οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις το επέλεξαν ως αντικαταστάτη του Ρ-8 (H&K USP), ενώ ήδη χρησιμοποιείται από Ρουμάνους, Τσέχους, Πολωνούς, Κορεάτες κ.α.
Στην έκθεση IWA 2026 η Ceska Zbrojovka παρουσίασε την πλέον εξελιγμένη έκδοση του μοντέλου.
p2_17.JPG
Το «Επιθετικό Πιστόλι»

Συνηθίζουμε να θεωρούμε τα πιστόλια όπλα αυτοάμυνας.
Ο πολίτης ή στρατιώτης τα μεταφέρει γιατί είναι ελαφρά και εύχρηστα για να εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ προστασίας.
Το νεότερο μέλος της οικογένειας P-10 ακολουθεί το πρότυπο του «Επιθετικού Όπλου Χειρός».
Αυτή η ιδέα πρεσβεύει τη χρήση του πιστολιού ως κύριου όπλου σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα στενά πλαίσια των 3-5 μέτρων μιας συμπλοκής.
Αναπτύχθηκε από στρατιωτικούς κυρίως, οι οποίοι αναγκάστηκαν να επιχειρήσουν συγκεκαλυμμένα.
Αδυνατώντας να φέρουν τυφέκια που θα πρόδιδαν την παρουσία τους, τα πιστόλια ήταν η μόνη επιλογή. Για να βελτιώσουν τις πιθανότητες τα εξόπλιζαν με οπτικά στόχαστρα (για εύστοχα πυρά σε μακρινότερη απόσταση), φακούς (για χρήση σε σκοτεινό περιβάλλον) και γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας.
Την τελευταία δεκαετία η εξέλιξη της τεχνολογίας επέτρεψε τη δημιουργία μικρότερων, ελαφρότερων «επιθετικών πιστολιών» με μεγαλύτερες δυνατότητες.
Αυτό ακριβώς είναι το P-10C Ported COA, το οποίο προσθέτει στην εξίσωση και ένα σύστημα μείωσης της ανάκρουσης.
p3_8.JPG
«Πασπαρτού»

Το πετυχημένο P-10C ανήκει στη μεσαία κατηγορία από πλευράς μεγέθους.
Με μήκος κάνης 101mm και (κενό) βάρος 800 γραμμαρίων είναι αρκετά ελαφρό και εύχρηστο για φανερή ή συγκαλυμμένη οπλοφορία.
Με 15 (αλλά και 17 ή 19 φυσίγγια αν χρησιμοποιηθούν ) φυσίγγια 9Χ19mm διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός.
Ο συνθετικός σκελετός σχηματίζει μια ράγα ανάρτησης φακών στο εμπρός μέρος, ενώ εναλλάξιμες ράχες προσαρμόζουν το σχήμα της λαβής στο χρήστη. Είναι αρκετά λεπτό και στερείται αιχμηρών γωνιών με αποτέλεσμα να καλύπτεται και να κρύβεται εύκολα.
Ο μοχλός αγκίστρωσης του κλείστρου είναι αμφίπλευρός και το κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα αναστρέψιμο, κάνοντας το πιστόλι αμφιδέξιο. Έντονες χαράξεις στο κλείστρο επιτρέπουν εύκολο χειρισμό ακόμη και με γάντια.
Όλες οι μεταλλικές επιφάνειες καλύπτονται με αντιδιαβρωτική επικάλυψη νιτιδίων του αζώτου.
Η CZ τον περασμένο χρόνο βελτίωσε τη συμπεριφορά του προσθέτοντας μια κάνη που είναι βαρύτερη κατά 10 τοις εκατό σε σχέση με την αρχική. Καταλήγει σε αντισταθμιστή εκτόνωσης (Port). Εκτρέπει τα αέρια της πυροδότησης προς τα επάνω, μειώνοντας την τάση αναπήδησης. Αυτό κρατά τα σκόπευτρα στο στόχο, επιτρέποντας ταχύτερες επαναλαμβανόμενς βολές.
Η πλαστική σκανδάλη αντικαταστάθηκε από μεταλλική. Η τελευταία αυτή προσθήκη αφαιρεί κάθε «ασάφεια» από την κίνηση της σχαστηρίας, καταλήγοντας σε μια ξεκάθαρη άφεση βάρους 2,5 κιλών.
Απαιτείται κίνηση του μοχλού κατά 9 χιλιοστά για να απελευθερωθεί ο επικρουστήρας και μόλις 4 για να επανεμπλακεί η σχαστηρία. Αυτή η γεωμετρία δίνει μια από τις καλύτερεςαισθήσεις σκανδάλης σε «υπηρεσιακό» πιστόλι.
Μια σειρά από παθητικές ασφάλειες ακινητοποιούν την κίνηση της σκανδάλης και του επικρουστήρα, αποκλείοντας ακούσια πυροδότηση. 
p4_6.JPG
p6.JPG


CZ + Aimpoint= Μάξιμουμ Επιδόσεις

Η ενσωμάτωση αναμονών A CUT (ευρασιτεχνία της σουηδικής Aimpoint) στο κλείστρο του P-10 C επιτρέπει την απ’ευθείας τοποθέτηση αυτού που περιγράφεται ως το κορυφαίο στόχαστρο red dot Aimpoint COA.
Η κλειστού τύπου συσκευή προβάλλει μια κουκίδα μεγέθους 3,5 ΜΟΑ πάνω στο κάτοπτρο. Τα προηγμένα κυκλώματα μεταβάλλουν αυτόματα τη φωτεινότητα αναλόγως του περιβάλλοντος. Η ρύθμιση του σημείου σκόπευσης γίνεται μέσω δύο στρόφιγγων στα πλάγια και μια μπαταρία CR2032 εξασφαλίζει συνεχή λειτουργία 50.000 ωρών .
Το ενισχυμένο σασί και ανάρτηση προστατεύουν πομπό και κάτοπτρο, για τουλάχιστον 40.000 βολές χωρίς βλάβη. Με δεδομένο ότι τα 20.000 φυσίγγια θεωρούνται όριο ζωής για τα περισσότερα πιστόλια, το COA θεωρείται πρακτικά… άθραυστο!
Ο συνδυασμός των δύο στοιχείων -εύχρηστο πιστόλι με χαμηλή ανάκρουση και εξαιρετική εργονομία συν κορυφαίο σύστημα στόχευσης- δημιουργεί ένα σύνολο ικανό για δράση σε μακρινότερες αποστάσεις και με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Η δημόσια παρουσίαση των P-10 C/COA έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 2026 στην έκθεση IWA. Τα πρώτα πιστόλια ξεχωρίζουν από το γκρίζο χρώμα του κορμού (αντί του συνηθισμένου μαύρου). Πέρα από το red dot, φέρουν και μεταλλικά στόχαστρα «ανάγκης». Αυτά εμπεριέχουν κουκίδες τριτίου για χρήση στο σκοτάδι. Τρείς μεταλλικοί γεμιστήρες (15, 17 και 19 φυσιγγίων) περιλαμβάνονται με κάθε πιστόλι.
Το μοναδικό πακέτο συμπληρώνει μια χοάνη χαμηλού προφίλ στη λαβή. Βοηθά στη ταχύτερη επαναγέμιση υπό συνθήκες στρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης